Een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen, een enorm potentieel voor toerisme en een regering die zich inzet voor macro-economische stabiliteit zijn slechts enkele van de vele sterke punten van Suriname. Nu, op een cruciaal moment in haar ontwikkeling, zou het op een duurzame manier benutten van deze sterke punten, kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor de mensen van deze Zuid-Amerikaanse natie. Als de belangrijkste multilaterale partner van Suriname ondersteunt de IDBG deze economische transformatie al en onze nieuwe landenstrategie is goed gepositioneerd om Suriname verder te ondersteunen bij het voortbouwen op haar sterke punten om duurzame groei en ontwikkeling te bereiken.
Zelfs vóór de COVID-19-pandemie was Suriname nog niet hersteld van de recessie van 2015, die werd veroorzaakt door een scherpe prijsdaling van de belangrijkste exportgoederen (goud en olie) en de stopzetting van de productie van aluminium. Als gevolg hiervan moest Suriname de aanhoudende pandemie bestrijden met ontoereikende middelen, grote tekorten, lage groei, hoge schulden en lage internationale reserves.
De Landenstrategie 2021-2025 met Suriname vormt het kader voor de ondersteuning van de Bank. Het herbevestigt de steun van de IDB aan de regering van Suriname en haar bevolking in deze onzekere en uitdagende tijden van verandering en hervorming.
Suriname heeft verschillende sterke punten die, indien duurzaam aangewend, kunnen helpen welvaart voor de bevolking te bereiken. Suriname is relatief veilig met lage misdaadcijfers, het heeft een rijke culturele en taalkundige diversiteit, gastronomie, bosbouw, potentieel voor nichelandbouw en veeteelt. Het succes hangt echter af van het vermogen van het land om de economie op korte termijn te stabiliseren, het menselijk kapitaal te versterken, te investeren in veerkrachtige en productieve infrastructuur en het bestuur en de instellingen te versterken.
De landenstrategie 2021-2025 is gebaseerd op een empirisch onderbouwde diagnose van de uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd, ook wel Suriname’s Development Challenges genoemd. Daarnaast is er uitgebreide dialoog gevoerd met de autoriteiten van het land, maatschappelijke organisaties, de particuliere sector, de academische wereld en internationale ontwikkelingspartners in Suriname. Op basis hiervan stelt de landenstrategie, die voortbouwt op de vorige, drie strategische gebieden voor ondersteuning voor.
(i) herstel van de macro-economische duurzaamheid,
(ii) bevordering van het concurrentievermogen van de particuliere sector, en
(iii) verbetering van basisvoorzieningen en sociale bescherming.
Transversale kwesties met betrekking tot gendergelijkheid, diversiteit en inclusie, klimaatverandering, dataproductie en -toegang, en institutionele capaciteit en de rechtsstaat zullen in elk van deze strategische gebieden worden geïntegreerd.
Het doel op korte termijn is de economische stabilisatie te ondersteunen door de macro fiscale prestaties te verbeteren middels een combinatie van hervormingen op het gebied van uitgaven, inkomsten en institutionele versterking. Dit omvat het versterken van de operationele efficiëntie en de uitgaven van de overheid, het versterken van de inkomsten en belastinginning door de belastingadministratie te verbeteren en verstoringen te verminderen; en het versterken van systemen voor het beheer van de overheidsfinanciën en aanverwante economische instellingen. Het versterken van het socialezekerheidsstelsel van het land zal op korte termijn ook prioriteit krijgen, gezien de negatieve impact van bezuinigingsmaatregelen en COVID-19 op de levensomstandigheden.
De hervormingen op middellange tot langere termijn in de landenstrategie zijn gericht op ontwikkeling van de particuliere sector, digitalisering, infrastructuur en transport, afstemming van het onderwijs op de arbeidsmarkt, gezondheid, openbare voorzieningen en financiële inclusie.
De IDBG zal technische en financiële middelen ter beschikking stellen die gericht zijn op het genereren van kennis voor het ontwikkelen van consensus over empirisch onderbouwd beleid.
Lees hier meer over het partnerschap van IDBG met Suriname en de landenstrategie 2021-2025.
Leave a Reply